Pomazánka z pečeného lilku

45 min. | Obtížnost Hodnocení - 1/5 | 3 porce

 1 ks Zralý lilek
 1 ks Malá šalotka
 3 lžíce Panenský olivový olej
Sůl a pepř
Čerstvý kváskový chléb

Rozpálíme gril s dřevěným uhlím a než se nám vytvoří rovnoměrný žár, začneme s přípravou.

Šalotku nakrájíme najemno a nachystáme do misky. Připravíme si malou nádobku s vodou a podložku na loupání a krájení lilku. Na gril, kde již nejsou plameny, jen žhavé uhlí, položíme celý omytý osušený lilek. Postupně pomalu grilujeme, slupka na kontaktních místech začne černat až uhelnatět, pukat a lilek změkne. Pak jej přemístíme na prkénko a začneme loupat, nejlépe ručně, horké konečky prstů chladíme v nádobce s vodou.

Po sloupání necháme z lilku odtéct hořkou šťávu, která se uvolnila grilováním, a pak už ho nakrájíme na malé kousky a v misce smícháme se šalotkou. Přidáme olivový olej, sůl a pepř. Jen krátce rozmixujeme tyčovým mixérem, stačí ale i ruční nakrájení na maličké kousky. Hotovou pomazánku uchováváme v chladu a mažeme ji na čerstvý chléb. Nezdobíme.

Tento starý rumunský recept přibližuje balkánskou kuchyni snad více než kterýkoli jiný. Využívá jen několika surovin, hlavní roli při přípravě hraje žár a dým z dřevěného uhlí. Spojení jednoduchých chutí funguje a společně s téměř rituální přípravou je symbolem pozdního léta.

Alan Munteanu Recept připravil Alan Munteanu, spolumajitel Mikrofarmy

Vyzkoušejte také

Sledujte nás, ať vás ostatní nepředběhnou.


Vyberte město:

Nahoru