Bio perlička pomalu pečená s rozmarýnem

630 min. | Obtížnost Hodnocení - 2/5 | 4 porce

1 ks Bio perlička
2 ks Mrkev
2 ks Kořenová petržel
1/4 ks Celer
1-2 ks Cibule
  Sůl a pepř
2 snítky Rozmarýn
125 g Máslo
1-2 dcl Zeleninový vývar nebo voda

Perličku předem (ideálně přes noc) nasolíme hrubou solí, kterou jsme rozdrtili spolu s rozmarýnem a trochou černého pepře v hmoždíři.

Dno pekáče poklademe plátky másla a vložíme na něj odleželou perličku spolu s kořenovou zeleninou nakrájenou na velké kusy a čtvrtkami cibule. Podlijeme zlehka vývarem nebo vodou a přiklopíme.

Pečeme na teplotu 90-110°C po dobu přibližně 10 hodin. Čas závisí na zvolené teplotě a velikosti perličky. Dvakrát nebo třikrát můžeme perličku zkontrolovat a případně lehce podlít. Kuchaři takto maso připravují nejčastěji přes noc.

Před dopečením maso odklopíme a zvýšíme teplotu na 170-180°C. Za stálého přelévání výpekem necháme opéct kůži dozlatava a křupava.

Hotové maso odložíme na teplé místo a výpek propasírujeme. Znova jej provaříme a podle jeho hustoty buď naředíme zeleninovým vývarem, nebo naopak lehce na plotně zredukujeme. Dochutíme solí a pepřem. Po odstavení z plamene vmícháme kousek másla na zjemnění a také nadrobno nakrájený rozmarýn.

Jako přílohu doporučujeme dušenou rýži, různé druhy knedlíků (možno i se zelím) nebo brambory v rozmanitých úpravách.

Michal Hájek Recept připravil Michal Hájek, kuchař

Sledujte nás, ať vás ostatní nepředběhnou.


Vyberte město:

Nahoru