Farmářské kuře se zelnou lepenicí a cibulovou omáčkou

100 min. | Obtížnost Hodnocení - 1/5 | 4 porce

1 ks Farmářské kuře
3 větší ks Cibule
7 ks Brambory
300 g Kysané bílé zelí
Máslo
Sůl, kmín a bylinky (máta, bazalka, tymián, mateřídouška, majoránka,…)
1 dcl Jablečný mošt
Fíkové (nebo jiné) krémové balsamico

Na dno pekáče nebo zapékací mísy dejte jednu nakrájenou cibuli, na ni položte na kostky nakrájené oloupané brambory, pokmínujte, na ně poklaďte bílé kysané zelí a rozčtvrcené farmářské kuře, které mírně osolte a posypte bylinkami . Já dávám svou „chatovou“ směs. Jelikož se mi v záhonku všechny bylinky rozrostly, nerozlišuji, co je která zač. Ostříhám, nasuším…je tam ale určitě máta, bazalka, tymián, mateřídouška, majoránka. Na kuře dejte ještě trochu másla a zapékací mísu vložte na 75 minut do trouby vyhřáté na 200 stupňů. Po 30 minutách obraťte kuřecí čtvrtky a přilijte deci vody.

Po upečení dejte kuře stranou. Brambory našťouchejte se zelím a cibulí – tím získáte skvělou a zdravou přílohu.

Pokud budete chtít přeci jen trochu víc vařit, můžete farmářské kuře se zelnou lepenicí vylepšit cibulovou omáčkou. Je velmi jednoduchá. Cibuli orestujte do zlatova na másle, podlijte ji jablečným moštem, mírně osolte a nechte změknout. Když bude jablečný mošt zcela redukován, přidejte 3 lžíce balsamica. Já použila fíkové s chilli. Nechte spojit chutě asi 2 minuty a poté rozmixujte. Stranou si můžete dát pár proužků cibule na ozdobu.

Petra Bártová Recept připravila Petra Bártová, foodblogerka a redaktorka SexyMamas.cz

Vyzkoušejte také

Sledujte nás, ať vás ostatní nepředběhnou.


Vyberte město:

Nahoru