Farmářský králík konfitovaný v olivovém oleji, houbové soté a grilovaná polenta se sušenými rajčaty

420 min. | Obtížnost Hodnocení - 3/5 | 4 porce

1 celý (nebo 4 stehna) Králík
Olivový (nebo slunečnicový) olej
Sůl a pepř
6 snítek Čerstvý tymián

Králíka vykostíme (nebo to pro vás mile rád udělá náš mistr řezník) a znova svážeme přírodním provázkem do rolky. Osolíme a opepříme. Poté maso vložíme do pečící nádoby a celé zalijeme olejem – maso musí být zcela ponořeno. Vložíme do trouby a táhneme (konfitujeme) při teplotě 63-65 (max!)°C po dobu 6-7 hodin.

Houbové soté

200 g Hřiby (čerstvé/mražené)
1 ks Šalotka
0,5 dcl Olivový olej
25 g Máslo
0,5 dcl Sušší bílé víno
Sůl a pepř
1 snítka Čerstvý tymián

Těsně před dokončením králíka zpěníme na oleji nadrobno nakrájenou šalotku a na ní orestujeme houby. Podlijeme trochou vína a necháme chvilku odpařit alkohol. Osolíme, opepříme, zasypeme nasekaným čerstvým tymiánem a po odstavení z plamene ještě vmícháme máslo.

Grilovaná polenta se sušenými rajčaty

100 g Kukuřičná mouka – polenta
20 g Sušená rajčata
2 dcl Zeleninový vývar
1 oříšek Máslo
Sůl a pepř

Do vroucího zeleninového vývaru přidáme nadrobno pokrájená sušená rajčata i s trochou oleje z nich. Poté vsypeme kukuřičnou mouku a za stálého míchání ji po dobu, která je uvedena na sáčku od polenty, povaříme. Takto nám vznikne hustá kaše. Nakonec vmícháme máslo, dochutíme solí a pepřem a vlijeme na plech či do formy vypláchnuté vodou nebo vyložené pečícím papírem. Po zchladnutí nakrájíme a každý kousek ogrilujeme z obou stran na pánvi s kapkou oleje.

 

 

 

Michal Hájek Recept připravil Michal Hájek, kuchař

Vyzkoušejte také

Sledujte nás, ať vás ostatní nepředběhnou.


Vyberte město:

Nahoru