Grilovaný vyzrálý steak T-bone a I-bone

30 min. | Obtížnost Hodnocení - 2/5 | 1 porce

T-bone nebo I-bone vyzrálý steak
Sůl a pepř
Zelené bylinky (rozmarýn, tymián, šalvěj)
Olivový olej

Maso vytáhneme 2-3 hodiny před přípravou z lednice do pokojové teploty, zabráníme tak teplotnímu šoku při grilování.

Dobře vyzrálé maso nepotřebuje dochucovat kořením, ideálně použijeme pouze sůl – jen tak si opravdu užijeme chuť dobrého masa. Můžeme přidat i čerstvé bylinky (rozmarýn, tymián, šalvěj), popřípadě čerstvě drcený pepř. Sůl a koření lehce vetřeme do masa a jemně potřeme olejem. Stařené maso není potřeba složitě nakládat předem, je dostatečně křehké samo o sobě, koření tedy stačí nanést chvíli před grilováním.

Maso vkládáme na hodně rozpálený gril, lehce je přitlačíme, aby lépe přilnulo k roštu. Pečeme ho z každé strany přibližně 4-8 minut (záleží na velikosti masa a stupni propečení, kterého chceme dosáhnout). V průběhu jedenkrát otočíme, a to ve chvíli, kdy se maso samo odlepí z roštu, neodtrháváme!

Hotový steak před podáváním necháme cca 5-15 minut na teplém místě odpočinout, maso se uvolní, šťáva rozloží a po zakrojení nevyteče.

Michal Hájek Recept připravil Michal Hájek, kuchař

Vyzkoušejte také

Sledujte nás, ať vás ostatní nepředběhnou.


Vyberte město:

Nahoru