Jehněčí kýta pečená na česneku a majoránce s pažitkovou omáčkou
300 min. | Obtížnost Hodnocení - 2/5 | 4 porce
950 g | Bio jehněčí kýta s kostí |
250 g | Máslo |
4 stroužky | Česnek |
1 větší hrst | Čerstvá majoránka |
200 g | Kuřecí vývar |
200 ml | Voda |
Sůl | |
Olivový olej |
Troubu předehřejeme na 150 stupňů. Jehněčí maso očistíme (zbavíme všech blan), důkladně ho osolíme ze všech stran a potřeme jej prolisovaným česnekem a čerstvou majoránkou.
V pánvi rozehřejeme máslo s trochou olivového oleje a ze všech stran maso prudce zatáhneme. Poté ho přendáme do pekáče, přidáme k němu i všechno máslo z pánve na kterém jste maso opekli a přilijeme kuřecí vývar i vodu. Pekáč zakryjeme a dáme péct do trouby na 3 hodiny.
Po třech hodinách maso obratíme, zvýšíme teplotu na 180 stupňů a pečeme ještě hodinu. Po této době by mělo být maso úplně měkké a mělo by jít krásně od kosti.
Jako přílohu doporučujeme opékané brambory s růžičkovou kapustou a pažitkovou omáčku:
Opékané brambory s růžičkovou kapustou
8 větších ks | Vařené brambory |
12 ks | Růžičková kapusta |
2 plátky | Máslo |
Růžičkovou kapustu omyjeme a chvíli (cca 5 minut) povaříme ve vroucí vodě, poté ji sceďíme a necháme chvíli vychladnout. Vychladlou kapustu překrojíme na půlky, to samé uděláme s uvařenými bramborami. V pánvi rozehřejeme máslo, na něj vhoďíme brambory s kapustou a opékáme dle chuti.
Pažitková omáčka
400 g | Zakysaná smetana |
1 svazek | Pažitka |
Pažitku nakrájíme nadrobno a smícháme se zakysanou smetanou.
Vyzkoušejte také
-
Bio jehněčí kotletky s jogurtovo-okurkovým dipem
45 min. | Obtížnost Hodnocení - 2/5