Přes noc konfitovaná vyzrálá hovězí plec

540 min. | Obtížnost Hodnocení - 2/5 | 4 porce

800 g Vyzrálá hovězí plec
500 g Vepřové sádlo
100 g Cibule nakrájená na nudličky
1 ks Palička česneku nasekaná
500 g Čerstvá rajčata nakrájená
1 plechovka Konzervovaná rajčata
0,5 l Červené víno
1 ks Pomeranč (šťáva plus špetka strouhané kůry)
Sůl, pepř, badyán, rozmarýn
Chřest
Máslo

Maso nejprve naložíme do vína a necháme přes noc v lednici. Druhý den ho vyjmeme, osušíme a zprudka ze všech stran opečeme na těžké pánvi na sádle. Vložíme do pečící nádoby, zalijeme sádlem (maso by mělo být zcela ponořeno), nádobu přikryjeme a v troubě pomalu konfitujeme při teplotě 80°C po dobu osmi hodin.

Mezitím na pánvi ve výpeku po mase orestujeme cibuli do barvy, krátce přidáme česnek, koření, pomeranč a hned zalijeme vínem, ve kterém jsme měli naložené maso. Pomalu zredukujeme a přidáme rajčata. Vaříme asi hodinu do chvíle, kdy tekutina zhoustne. Do omáčky ještě přidáme šťávu z masa (bez sádla!), rozmixujeme a hotové maso vložíme do omáčky. 

V sezoně podáváme s blanšírovaným chřestem. Ten připravíme tak, že očištěný chřest na přibližně 15 sekund ponoříme do vařící vody, následně ho oglazujeme v rozpuštěném másle, vyjmeme a lehce posypeme solí a pepřem. Mimo sezonu můžete servírovat s bramborovou kaší, těstovinami nebo bílým pečivem.

Lukáš Recept připravil Lukáš "Jamie" Greguš, kuchař

Vyzkoušejte také

Sledujte nás, ať vás ostatní nepředběhnou.


Vyberte město:

Nahoru