Pomazánka z pečeného lilku
45 min. | Obtížnost Hodnocení - 1/5 | 3 porce
1 ks | Zralý lilek |
1 ks | Malá šalotka |
3 lžíce | Panenský olivový olej |
Sůl a pepř | |
Čerstvý kváskový chléb |
Rozpálíme gril s dřevěným uhlím a než se nám vytvoří rovnoměrný žár, začneme s přípravou.
Šalotku nakrájíme najemno a nachystáme do misky. Připravíme si malou nádobku s vodou a podložku na loupání a krájení lilku. Na gril, kde již nejsou plameny, jen žhavé uhlí, položíme celý omytý osušený lilek. Postupně pomalu grilujeme, slupka na kontaktních místech začne černat až uhelnatět, pukat a lilek změkne. Pak jej přemístíme na prkénko a začneme loupat, nejlépe ručně, horké konečky prstů chladíme v nádobce s vodou.
Po sloupání necháme z lilku odtéct hořkou šťávu, která se uvolnila grilováním, a pak už ho nakrájíme na malé kousky a v misce smícháme se šalotkou. Přidáme olivový olej, sůl a pepř. Jen krátce rozmixujeme tyčovým mixérem, stačí ale i ruční nakrájení na maličké kousky. Hotovou pomazánku uchováváme v chladu a mažeme ji na čerstvý chléb. Nezdobíme.
Tento starý rumunský recept přibližuje balkánskou kuchyni snad více než kterýkoli jiný. Využívá jen několika surovin, hlavní roli při přípravě hraje žár a dým z dřevěného uhlí. Spojení jednoduchých chutí funguje a společně s téměř rituální přípravou je symbolem pozdního léta.
Vyzkoušejte také
-
Krémové chřestové risotto sypané parmezánem
30 min. | Obtížnost Hodnocení - 3/5