Starotoskánské ragú z divočáka
220 min. | Obtížnost Hodnocení - 2/5 | 8 porcí
1,5 kg | Plec z divočáka nakrájená na větší kostky |
Marináda podle receptu níže | |
4 lžíce | Olivový olej |
1 stroužek | Česnek jemně krájený |
1 střední ks | Cibule žlutá jemně nasekaná |
1 ks | Mrkev jemně nasekaná |
1 stonek | Řapíkatý celer jemně nasekaný |
2 lžičky | Chilli (vločky nebo mleté) |
100 g | Prosciutto jemně nakrájené |
1 ks | Bobkový list |
1/2 šálku | Sušené švestky (namočené ve vodě a nahrubo nasekané) |
1 lžíce | Hnědý cukr |
Nastrouhaná kůra z jednoho pomeranče | |
1 lžíce | Rozinky (namočené ve vodě) |
1 lžíce | Piniové oříšky |
60 g | Strouhaná hořká čokoláda kolem 70 % obsahu kakaa |
Sůl a pepř | |
Petrželová nať čerstvě sekaná na ozdobu |
Marináda na maso:
2 šálky | Červené víno |
1/2 šálku | Červený vinný ocet |
1 střední ks | Cibule žlutá nakrájená |
1 ks | Mrkev nahrubo sekaná |
1 stonek | Řapíkatý celer |
1 lžíce | Balsamico |
1 ks | Bobkový list |
1 snítka (nebo 1 lžička) | Tymián čerstvý nebo sušený |
2 lžičky | Mletá skořice |
2 lžičky | Mletý muškátový oříšek |
2 lžičky | Mleté nové koření |
Nejprve si připravíme marinádu: ve velkém hrnci přivedeme všechny složky k varu. Odstavíme z plotny a necháme vychladnout. Poté vložíme maso nakrájené na kostičky přibližně 5 cm velké a necháme v lednici marinovat 48 hodin. Po dvou dnech maso vyjmeme, osušíme papírovou utěrkou a schováme si přecezenou tekutinu (zbytek pevných částí z marinády vyhodíme).
V hrnci se silným dnem orestujeme na oleji dozlatova česnek. Vsypeme cibuli, mrkev i celer, necháme zpěnit a změknout přibližně 6-8 minut. Přidáme chilly a minutu provaříme. Potom vložíme prosciutto a opět povaříme další minutu. Nakonec přidáme do hrnce osušené kousky masa a vše restujeme, dokud maso nezhnědne. Pak vlijeme přecezenou marinádu a za stálého míchání přivedeme k varu. V tuto chvíli přidáme bobkový list, švestky, cukr a opět provaříme. Hrnec přiklopíme poklicí a necháme na mírném ohni dusit přibližně 2 hodiny dokud maso nezměkne. Ve finále přidáme pomerančovou kůru, rozinky, oříšky a strouhanou čokoládu a intenzivně mícháme, dokud se všechny složky nespojí. Dochutíme solí a pepřem.
Podáváme sypané čerstvou petrželkou se smetanovou polentou nebo italským chlebem.
Vyzkoušejte také
-
Roláda z divočáka se švestkami, pyré z topinamburů
240 min. | Obtížnost Hodnocení - 3/5