Roláda z divočáka se švestkami, pyré z topinamburů
240 min. | Obtížnost Hodnocení - 3/5 | 5-6 porcí
1,5 kg | Bok z divočáka (25 cm x 20 cm) |
2 hrsti | Sušené švestky |
1 ks | Bio pomeranč |
2 snítky | Rozmarýn |
1 lžíce | Nadrcený jalovec |
1 ks | Mrkev |
1 ks | Petržel |
1 ks | Menší celer |
2 ks | Žlutá cibule |
2 dcl | Ryzlink |
1 lžíce | Pepř celý |
10 ks | Nové koření |
3 ks | Bobkový list |
1 lžíce | Rajčatový koncentrát |
3 dcl | Cabernet |
1 dcl | Portské víno |
2 kg | Topinambury |
1 ks | Citron |
125 g | Máslo |
1,5 dcl | Smetana |
10 ks | Žampiony |
Sůl, pepř | |
Sádlo | |
Kuchyňský motouzek, pekáč |
Maso z méně tučné strany nasolíme, opepříme, posypeme jalovcem a pomerančovou kůrou, přidáme jehličky rozmarýnu a naskládáme švestky.
Roládu smotáme a zavážeme motouzkem, osolíme a opepříme.
Mrkev, celer a petržel nakrájíme na centimetrové kostky a dáme bokem. Cibuli nakrájíme najemno a dáme bokem. Na sporák položíme pekáč, zažehneme a vložíme sádla tolik, aby byla vrstva tuku maximálně 5 mm a opečeme roládu dozlatova po celém povrchu. Opatrně, aby se přípek na spodní straně pekáče nepřipálil. Troubu nastavíme na 130 °C. Ztlumíme oheň a přidáme kořenovou zeleninu, popřípadě sádlo a restujeme dozlatova. K zelenině přidáme cibuli a restujeme dozlatova, poté přidáme protlak, zamícháme, počkáme, než změní odstín červené a vše zalijeme Cabernetem. Svaříme na třetinu, přidáme maso, koření a odkryté pečeme 3 hodiny. Za půl hodiny maso otočíme, popřípadě lehce podlijeme a zkontrolujeme měkkost masa.
Topinambury oloupeme a vkládáme je do vody s kolečky citronů, aby nezhnědly. Poté je vaříme vcelku v osolené vodě do měkka. Scezené topinambury vrátíme zpět do hrnce a na sporáku vaříme při mírném ohni. Přidáme máslo, smetanu a rozmixujeme, popřípadě dochutíme solí. Aby bylo pyré zcela hladké, použijte termomix nebo jej pomocí naběračky propasírujte přes cedník. Hotové pyré může zůstat v hrnci, dá se lehce ohřát.
Když je maso téměř hotové, přendáme jej na plech a dáme do trouby asi na 40 minut na 170 °C, aby se tuk vypekl a zezlátl.
Během pečení masa zeleninu rozmačkáme (nesmí se mixovat, je tam koření a taky by omáčka ztratila glanc a sílu), přilijeme trochu vody a pomocí naběračky a cedníku zeleninu propasírujeme, jde nám o to dostat všechnu šťávu ze zeleniny, trochu propasírované zeleniny neuškodí – lehce omáčku zahustí. Do výsledné šťávy nalijeme portské víno a svaříme do požadované konzistence, asi na jednu třetinu.
Když je maso opečené, chvíli počkáme a opatrně odstřihneme motouzek a můžeme podávat.
Vyzkoušejte také
-
Starotoskánské ragú z divočáka
220 min. | Obtížnost Hodnocení - 2/5