Závitky s pomalu pečenou farmářskou kachnou a zeleninou

900 min. | Obtížnost Hodnocení - 3/5 | 30 rolek, tj. 15 porcí

1 ks Farmářská kachna
750 g Mrkev
500 g Celer
500 g Petržel
500 g Červená řepa
1 ks Pórek
30 g Máslo
50 ml Olivový olej
Sůl
Kmín
50 ml Med
20 ml Sojová omáčka
1 balení Rýžový papír

Kachnu omyjeme, osolíme (i vevnitř a v záhybech), okmínujeme, trošku podlijeme a strčíme v přikrytém pekáči do trouby rozehřáté na 90 °C. Po šesti hodinách zvýšíme teplotu na 120 °C a pečeme dalších pět hodin. Na poslední hodinu pekáč odkryjeme a maso pomažeme směsí medu a výpeku. Můžeme zvýšit teplotu kvůli křupavé kůrčičce. Kachnu necháme trochu vychladnout a pak ji natrháme na nudličky, prsíčka i s kůží nakrájíme.

Mrkev, celer a petržel oloupeme a nakrájíme na nudličky o rozměrech cca 0,5×5 cm. Dáme na plech politý olivovým olejem a rukama promícháme, aby se zelenina omastila. Pečeme v troubě na 200 °C cca 16 minut, v polovině obrátíme. Necháme vychladnout.

Červenou řepu oloupeme, zabalíme do alobalu a pečeme v troubě na 220 °C 2 hodiny. Necháme trochu vychladnout a nakrájíme na podobné nudličky, na jaké máme už ostatní zeleninu.

Pórek očistíme a rozdělíme na zelenou a bílou část. Bílou část nakrájíme na tenká půlkolečka, zelenou část na cca 0,5 cm široké nudličky. Obě části postupně (každou zvlášť) orestujeme na másle, ke konci přidáme sójovou omáčku. Necháme vychladnout.

Rýžový papír namočíme dle instrukcí na obalu. Položíme na něj nejdříve trošku kořenové zeleniny, potom několik kousků červené řepy, několik kousků kachny, nahoru bílý a zelený pórek a zabalíme. Jak správně zabalit závitek, se dozvíte například zde.

Hotové závitky servírujeme spolu s omáčkou, do které každé sousto namáčíme.

Medovo-sezamová omáčka

1/4 šálku Sojová omáčka
1 lžička Sezamový olej
1/2 šálku Med
Strouhaný čerstvý zázvor
1 špetka Chilli (lze vynechat)
1 lžička Ocet z rýžového vína

Ze všech ingrediencí smícháme omáčku na namáčení závitků.

Honza Šmikmátor Recept připravil Honza Šmikmátor, copywriter, blázen do vaření a lektor kurzu Pekařův chlebař

Vyzkoušejte také

Sledujte nás, ať vás ostatní nepředběhnou.


Vyberte město:

Nahoru