Chateaubriand s gratinovanými bramborami, pastinákem a Foie gras

120 min. | Obtížnost Hodnocení - 4/5 | 6 porcí

CHATEAUBRIAND

1,2 kg Pravá svíčková
2,5 cl Slunečnicový olej
6 špetek Maldonská sůl
6 otoček Maldonský pepř (mlýnek)

FOIE GRAS

0,3 kg Kachní játra syrová
6 špetek Maldonská sůl

PŘÍLOHA

0,8 kg Brambory Désireé
50 g Křen ve sklenici
2 stroužky Česnek
0,5 svazek Petržel plocholistá
60 cl Smetana
60 cl Mléko polotučné
6 špetek Sůl jemná

ZELENINOVÁ PŘÍLOHA

3 ks Pastinák
6 stonků Tymián čerstvý
60 g Med
30 g Máslo
5 cl Slunečnicový olej
6 špetek Sůl jemná

VINAIGRETTE

30 g Rozinky
25 g Med
2 cl Balsamico
7,5 cl Olivový olej
2,5 cl Koňak

Příprava zeleniny:
Předehřejeme troubu na 180 °C. Oloupeme brambory a nakrájíme je na tenké proužky. Poté nakrájíme cibuli najemno, rozetřeme česnek, nastrouháme křen a petržel nasekáme nahrubo. Poté ve velké pánvi dozlatova opečeme cibuli na másle. Do hrnce dáme česnek a křen a jednu minutu pečeme. Poté vše zalijeme mlékem a smetanou a přivedeme k varu. Přidáme brambory, osolíme a opět přivedeme k varu. Přidáme petržel. Vyndáme brambory, vložíme je do pekáče, zalejeme trochou smetany a pečeme asi 40 minut, dokud povrch nezhnědne. Oloupaný a na čtvrtky nakrájený pastinák položíme na plech spolu s tymiánem a olivovým olejem. Přidáme sůl a pečeme 45 minut, dokud není pastinák jemný a karamelizovaný po stranách. Pomažeme medem a vrátíme na 5 minut zpět do trouby.

Vinaigrette:
Namočíme rozinky do koňaku na 15 minut. Smícháme med a balzamico s petrželí a olivovým olejem.

Foie gras a Cheteaubriands:
Kachní prso rozdělíme na 6 kousků o tloušťce 1 cm a uložíme do lednice. Svíčkovou dochutíme solí a pepřem a opečeme na pánvi na olivovém oleji, dokud se maso nezatáhne. Poté jej vložíme do trouby na 180 °C a necháme 5 až 10 minut péct. Před podáváním necháme maso 5 minut odpočinout. Foie gras osolíme Maldonskou solí a opečeme na pánvi 3-4 minuty z každé strany.

Servírování:
Okraj talíře pokapeme vinaigrette. Chateubriands rozdělíme na polovinu a umístíme jej na talíř vedle zapečené zeleniny. Přidáme kousek Foie gras a pustíme se do této luxusní pochoutky.

Quentin Lefort Recept připravil Quentin Lefort, kuchař našeho Bistra

Vyzkoušejte také

Sledujte nás, ať vás ostatní nepředběhnou.


Vyberte město:

Nahoru