Chateaubriand s gratinovanými bramborami, pastinákem a Foie gras
120 min. | Obtížnost Hodnocení - 4/5 | 6 porcí
CHATEAUBRIAND
1,2 kg | Pravá svíčková |
2,5 cl | Slunečnicový olej |
6 špetek | Maldonská sůl |
6 otoček | Maldonský pepř (mlýnek) |
FOIE GRAS
0,3 kg | Kachní játra syrová |
6 špetek | Maldonská sůl |
PŘÍLOHA
0,8 kg | Brambory Désireé |
50 g | Křen ve sklenici |
2 stroužky | Česnek |
0,5 svazek | Petržel plocholistá |
60 cl | Smetana |
60 cl | Mléko polotučné |
6 špetek | Sůl jemná |
ZELENINOVÁ PŘÍLOHA
3 ks | Pastinák |
6 stonků | Tymián čerstvý |
60 g | Med |
30 g | Máslo |
5 cl | Slunečnicový olej |
6 špetek | Sůl jemná |
VINAIGRETTE
30 g | Rozinky |
25 g | Med |
2 cl | Balsamico |
7,5 cl | Olivový olej |
2,5 cl | Koňak |
Příprava zeleniny:
Předehřejeme troubu na 180 °C. Oloupeme brambory a nakrájíme je na tenké proužky. Poté nakrájíme cibuli najemno, rozetřeme česnek, nastrouháme křen a petržel nasekáme nahrubo. Poté ve velké pánvi dozlatova opečeme cibuli na másle. Do hrnce dáme česnek a křen a jednu minutu pečeme. Poté vše zalijeme mlékem a smetanou a přivedeme k varu. Přidáme brambory, osolíme a opět přivedeme k varu. Přidáme petržel. Vyndáme brambory, vložíme je do pekáče, zalejeme trochou smetany a pečeme asi 40 minut, dokud povrch nezhnědne. Oloupaný a na čtvrtky nakrájený pastinák položíme na plech spolu s tymiánem a olivovým olejem. Přidáme sůl a pečeme 45 minut, dokud není pastinák jemný a karamelizovaný po stranách. Pomažeme medem a vrátíme na 5 minut zpět do trouby.
Vinaigrette:
Namočíme rozinky do koňaku na 15 minut. Smícháme med a balzamico s petrželí a olivovým olejem.
Foie gras a Cheteaubriands:
Kachní prso rozdělíme na 6 kousků o tloušťce 1 cm a uložíme do lednice. Svíčkovou dochutíme solí a pepřem a opečeme na pánvi na olivovém oleji, dokud se maso nezatáhne. Poté jej vložíme do trouby na 180 °C a necháme 5 až 10 minut péct. Před podáváním necháme maso 5 minut odpočinout. Foie gras osolíme Maldonskou solí a opečeme na pánvi 3-4 minuty z každé strany.
Servírování:
Okraj talíře pokapeme vinaigrette. Chateubriands rozdělíme na polovinu a umístíme jej na talíř vedle zapečené zeleniny. Přidáme kousek Foie gras a pustíme se do této luxusní pochoutky.
Vyzkoušejte také
-
Tataráček
30 min. | Obtížnost Hodnocení - 2/5
-
Hovězí na houbách s bylinkovým tarhonitem
60 min. | Obtížnost Hodnocení - 3/5
-
Pečený hovězí krk na zelenině
240 min. | Obtížnost Hodnocení - 2/5
-
Španělský ptáček – retro klasika ve fitness úpravě
Nejméně 200 min. | Obtížnost Hodnocení - 3/5
-
Závin z mletého hovězího a červené řepy s čerstvým tymiánem
90 min. | Obtížnost Hodnocení - 2/5
-
Přes noc konfitovaná vyzrálá hovězí plec
540 min. | Obtížnost Hodnocení - 2/5
-
Burger z mixu hovězího a vepřového masa s celerovo-jablečným salátem a cibulovou marmeládou
90 min. | Obtížnost Hodnocení - 1/5
-
Vídeňský telecí guláš podle Florentýny
180 min. | Obtížnost Hodnocení - 3/5
-
Grilovaná loupaná plec jako roastbeef s domácími hranolky
30 min. | Obtížnost Hodnocení - 1/5