Španělský ptáček – retro klasika ve fitness úpravě
Nejméně 200 min. | Obtížnost Hodnocení - 3/5 | 4 porce
450 g (nebo 4 plátky) | Libové hovězí maso – roštěná, zadní, krk |
Plnotučná hořčice | |
1 ks | Vejce vařené natvrdo |
1 ks | Mrkev |
1 ks | Kyselá okurka |
2 ks | Jarní cibulka |
4 plátky | Parmská šunka |
Směs soli, mletého pepře, mletého kmínu a tlučeného nového koření | |
6 větších ks | Žampiony |
1 ks | Červená cibule |
2 lžíce | Kokosový olej |
Plátky hovězího masa rozklepeme, posypeme směsí koření a potřeme hořčicí. Na posypaný a potřený plátek poklademe nádivku: vařené vajíčko, mrkev, kyselou okurku a místo slaniny srolovaný plátek parmské šunky. Chuť sušeného masa a sůl v šunce obsažená se krásně přenese do hovězího masa. Zarolujeme a zašpejlíme nebo svážeme.
Ptáčky opečeme ze všech stran na rozpáleném kokosovém oleji, aby se svalovina zatáhla. Na výpeku orestujeme i 4 pokrájené žampiony. Ptáčky, žampiony a jednu oloupanou červenou cibuli, kterou jsme rozřízli na čtvrtiny, dáme do misky z varného skla a zalijeme vodou tak, aby sahala minimálně do poloviny jejich výšky. Troubu vyhřejeme na maximum (obvykle 250 stupňů) – režim pečení z obou stran. Mísu přiklopenou pokličkou vložíme do vyhřáté trouby, pečeme 20 minut a troubu vypneme. A to je ten největší trik, jak docílit toho, aby se maso téměř rozpadalo na vidličce a přesto zůstalo šťavnaté a chutné. Troubu v žádném případě neotvíráme. Maso se postupně bude dodělávat. Hotovo máme, až když je trouba studená. Ideální tedy je vše připravit den před podáváním. Nebo začít ráno, troubu po 20ti minutách vypnout a jít třeba ven, na nákup, návštěvu…
Pak už je to otázka pěti minut. Ptáčky vyjmeme z výpeku a šťávy. Vše, co zbylo v míse, rozmixujeme do hladké omáčky – opravdu nemusíme zahušťovat. Stačí jen případně dosolit. Ale ani to občas není třeba.
Podáváme s rýží dušenou na másle a s opečenými žampiony.
Tip: Pokud nemáte čas připravovat ptáčky, můžete jen Petřin postup na 20ti minutové pečení využít při přípravě plátků či kostek hovězího nebo hovězího po burgundsku na víně se zeleninou.
Vyzkoušejte také
-
Chateaubriand s gratinovanými bramborami, pastinákem a Foie gras
120 min. | Obtížnost Hodnocení - 4/5
-
Tataráček
30 min. | Obtížnost Hodnocení - 2/5
-
Hovězí na houbách s bylinkovým tarhonitem
60 min. | Obtížnost Hodnocení - 3/5
-
Pečený hovězí krk na zelenině
240 min. | Obtížnost Hodnocení - 2/5
-
Závin z mletého hovězího a červené řepy s čerstvým tymiánem
90 min. | Obtížnost Hodnocení - 2/5
-
Přes noc konfitovaná vyzrálá hovězí plec
540 min. | Obtížnost Hodnocení - 2/5
-
Burger z mixu hovězího a vepřového masa s celerovo-jablečným salátem a cibulovou marmeládou
90 min. | Obtížnost Hodnocení - 1/5
-
Vídeňský telecí guláš podle Florentýny
180 min. | Obtížnost Hodnocení - 3/5
-
Grilovaná loupaná plec jako roastbeef s domácími hranolky
30 min. | Obtížnost Hodnocení - 1/5