Grilovaná loupaná plec jako roastbeef s domácími hranolky

30 min. | Obtížnost Hodnocení - 1/5 | 3 porce

600 g Bio hovězí loupaná plec
Olivový olej
Sůl a pepř
 1 kg Brambory typu B nebo C
Vinný ocet

Před pečením vyndáme maso nejméně na 30 minut z lednice. Vyzrálou plec není potřeba nakládat, stačí potřít olivovým olejem, solí a pepřem. K přípravě zvolíme buď venkovní gril nebo svou kuchyni.

Gril (ideálně na dřevěné uhlí) rozpálíme na 200°C a maso na něm zprudka opečeme po dobu přibližně 2 minut z každé strany. Pak stáhneme přívod vzduchu a pod přikrytým poklopem necháme péct na 180°C dalších 10-12 minut. Nakonec ještě necháme odležet přibližně 5 minut na teplém místě.

Doma maso nejprve zatáhneme z obou stran na rozpálené těžké pánvi. Pak (rovnou s pánví, pokud to jde, nebo v teplé zapékací nádobě) přesuneme na 5 minut do trouby vyhřáté na 180-200°C. V ní maso necháme dojít ještě 10 minut po vypnutí (dvířka trouby můžete lehce pootevřít).

Krájíme na tenké plátky jako roastbeef (chutná i zastudena).

Na domácí hranolky nakrájíme z větších brambor špalíčky o hranách minimálně 1×1 cm. Aby držely pěkně tvar, necháme je nejprve odstát na 5 minut ve studené vodě, do které jsme přidali 1/2 dcl vinného octa. Poté vyskládáme hranolky na plech, zastříkneme olivovým olejem a posolíme. Pečeme pod grilem v troubě vyhřáté na 190°C přibližně 20 minut, průběžně otáčíme.

Doporučené víno z naší vinotéky: Gotberg, Merlot, výběr z hroznů, 2011

 

 

Michaela Kuncek Recept připravila Michaela Kuncek

Vyzkoušejte také

Sledujte nás, ať vás ostatní nepředběhnou.


Vyberte město:

Nahoru