Grilovaná loupaná plec jako roastbeef s domácími hranolky
30 min. | Obtížnost Hodnocení - 1/5 | 3 porce
600 g | Bio hovězí loupaná plec |
Olivový olej | |
Sůl a pepř | |
1 kg | Brambory typu B nebo C |
Vinný ocet |
Před pečením vyndáme maso nejméně na 30 minut z lednice. Vyzrálou plec není potřeba nakládat, stačí potřít olivovým olejem, solí a pepřem. K přípravě zvolíme buď venkovní gril nebo svou kuchyni.
Gril (ideálně na dřevěné uhlí) rozpálíme na 200°C a maso na něm zprudka opečeme po dobu přibližně 2 minut z každé strany. Pak stáhneme přívod vzduchu a pod přikrytým poklopem necháme péct na 180°C dalších 10-12 minut. Nakonec ještě necháme odležet přibližně 5 minut na teplém místě.
Doma maso nejprve zatáhneme z obou stran na rozpálené těžké pánvi. Pak (rovnou s pánví, pokud to jde, nebo v teplé zapékací nádobě) přesuneme na 5 minut do trouby vyhřáté na 180-200°C. V ní maso necháme dojít ještě 10 minut po vypnutí (dvířka trouby můžete lehce pootevřít).
Krájíme na tenké plátky jako roastbeef (chutná i zastudena).
Na domácí hranolky nakrájíme z větších brambor špalíčky o hranách minimálně 1×1 cm. Aby držely pěkně tvar, necháme je nejprve odstát na 5 minut ve studené vodě, do které jsme přidali 1/2 dcl vinného octa. Poté vyskládáme hranolky na plech, zastříkneme olivovým olejem a posolíme. Pečeme pod grilem v troubě vyhřáté na 190°C přibližně 20 minut, průběžně otáčíme.
Doporučené víno z naší vinotéky: Gotberg, Merlot, výběr z hroznů, 2011
Vyzkoušejte také
-
Chateaubriand s gratinovanými bramborami, pastinákem a Foie gras
120 min. | Obtížnost Hodnocení - 4/5
-
Tataráček
30 min. | Obtížnost Hodnocení - 2/5
-
Hovězí na houbách s bylinkovým tarhonitem
60 min. | Obtížnost Hodnocení - 3/5
-
Pečený hovězí krk na zelenině
240 min. | Obtížnost Hodnocení - 2/5
-
Španělský ptáček – retro klasika ve fitness úpravě
Nejméně 200 min. | Obtížnost Hodnocení - 3/5
-
Závin z mletého hovězího a červené řepy s čerstvým tymiánem
90 min. | Obtížnost Hodnocení - 2/5
-
Přes noc konfitovaná vyzrálá hovězí plec
540 min. | Obtížnost Hodnocení - 2/5
-
Burger z mixu hovězího a vepřového masa s celerovo-jablečným salátem a cibulovou marmeládou
90 min. | Obtížnost Hodnocení - 1/5
-
Vídeňský telecí guláš podle Florentýny
180 min. | Obtížnost Hodnocení - 3/5