Pečený hovězí krk na zelenině
240 min. | Obtížnost Hodnocení - 2/5 | 5 porcí
1 kg | Hovězí krk |
3 ks | Žlutá cibule |
5 stroužků | Česnek |
3 ks | Mrkev |
2 ks | Petržel |
1 ks | Celer |
10 ks | Žampion |
5 ks | Zralé rajče |
3 ks | Paprika kapie |
15 ks | Brambory Grenaille |
1 hrst | Olivy Kalamata |
1 malá hrst | Květy kaparů |
2 ks | Bio pomeranč |
1 ks | Bio citron |
6 snítek | Tymián |
5 stonků | Plocholistá petržel |
2 dcl | Ryzlink |
1 hrnek | Masový vývar/voda |
Pepř a sůl | |
3 ks | Bobkový list |
6 ks | Nové koření |
Sádlo, olivový olej e.v. | |
Kuchyňský motouzek, pekáč s poklicí |
Mrkev, petržel a celer nakrájíme na 2 cm silné kousky a dáme stranou. Cibuli nakrájíme na šestinky, česnek na plátky, rajčata nakrájíme na osminky a dáme stranou.
Pekáč přesuneme na sporák, zažehneme a přidáme sádlo, abychom měli vrstvu 5 mm max. Maso osolíme, opepříme a svážeme motouzkem, aby drželo tvar.
Šrůtku masa přesuneme do pekáče a zprudka opečeme ze všech stran, přípek je žádoucí, ale opatrně, nesmí se spálit. Poté maso vyjmeme. Troubu zapneme na 170 °C. Plamen na sporáku stáhneme, do pekáče vsypeme mrkev s petrželí a opečeme dozlatova. Pak přihodíme šestinky cibule a za občasného míchání spolu orestujeme, ke konci přidáme česnek, který krátce zarestujeme, aby nám zavoněl. Jemně osolíme (kapary a olivy jsou slané) a na závěr přidáme polovinu nakrájených rajčat. Po chvíli přilijeme víno, přistrouháme kůru z pomerančů a tekutinu svaříme na jednu třetinu.
Pomeranče odšťavníme, dáme do sklenice a osvěžíme se :).
Jakmile je tekutina v pekáči svařena na třetinu, vložíme zpět maso, 3 snítky tymiánu, 2 stonky petržele, bobkový list a nové koření. Přiklopíme poklicí a dáme do trouby. Po hodině přilijeme do pekáče hrnek vývaru, snížíme teplotu na 120 °C, přiklopíme poklicí, vrátíme do trouby a pečeme další 2,5 až 3 hodiny.
Ješte nakrajíme plocholistou petželku nahrubo, stáhneme lístky tymiánu ze stonku a dáme stranou. Papriky nakrájíme na centimetrové kostičky a brambory a žampiony na čtvrtinky, případně na šestinky. Jakmile je maso hotové, vyjmeme jej z pekáče a pekáč dáme na sporák. Vložíme brambory, papriku, žampiony a deset minut povaříme, poté přidáme olivy, kapary, zbytek rajčat, kůru z citronu a povaříme ještě 5 minut, vše pod pokličkou.
Lehce zchládlé maso zbavíme provázku a naporcujeme, dáme na plech a vrátíme do vypnuté teplé trouby. Když je zelenina hotova, vypneme sporák, přihodíme petržel s tymiánem, zakápneme olivovým olejem a pár kapkami citronové šťávy a můžeme servírovat.
Vyzkoušejte také
-
Chateaubriand s gratinovanými bramborami, pastinákem a Foie gras
120 min. | Obtížnost Hodnocení - 4/5
-
Tataráček
30 min. | Obtížnost Hodnocení - 2/5
-
Hovězí na houbách s bylinkovým tarhonitem
60 min. | Obtížnost Hodnocení - 3/5
-
Španělský ptáček – retro klasika ve fitness úpravě
Nejméně 200 min. | Obtížnost Hodnocení - 3/5
-
Závin z mletého hovězího a červené řepy s čerstvým tymiánem
90 min. | Obtížnost Hodnocení - 2/5
-
Přes noc konfitovaná vyzrálá hovězí plec
540 min. | Obtížnost Hodnocení - 2/5
-
Burger z mixu hovězího a vepřového masa s celerovo-jablečným salátem a cibulovou marmeládou
90 min. | Obtížnost Hodnocení - 1/5
-
Vídeňský telecí guláš podle Florentýny
180 min. | Obtížnost Hodnocení - 3/5
-
Grilovaná loupaná plec jako roastbeef s domácími hranolky
30 min. | Obtížnost Hodnocení - 1/5