Pečený hovězí krk na zelenině

240 min. | Obtížnost Hodnocení - 2/5 | 5 porcí

1 kg Hovězí krk
3 ks Žlutá cibule
5 stroužků Česnek
3 ks Mrkev
2 ks Petržel
1 ks Celer
10 ks Žampion

 

5 ks Zralé rajče
3 ks Paprika kapie
15 ks Brambory Grenaille
1 hrst Olivy Kalamata
1 malá hrst Květy kaparů
2 ks Bio pomeranč
1 ks Bio citron
6 snítek Tymián
5 stonků Plocholistá petržel
2 dcl Ryzlink
1 hrnek Masový vývar/voda
Pepř a sůl
3 ks Bobkový list
6 ks Nové koření
Sádlo, olivový olej e.v.
Kuchyňský motouzek, pekáč s poklicí

Mrkev, petržel a celer nakrájíme na 2 cm silné kousky a dáme stranou. Cibuli nakrájíme na šestinky, česnek na plátky, rajčata nakrájíme na osminky a dáme stranou.
Pekáč přesuneme na sporák, zažehneme a přidáme sádlo, abychom měli vrstvu 5 mm max. Maso osolíme, opepříme a svážeme motouzkem, aby drželo tvar.

Šrůtku masa přesuneme do pekáče a zprudka opečeme ze všech stran, přípek je žádoucí, ale opatrně, nesmí se spálit. Poté maso vyjmeme. Troubu zapneme na 170 °C. Plamen na sporáku stáhneme, do pekáče vsypeme mrkev s petrželí a opečeme dozlatova. Pak přihodíme šestinky cibule a za občasného míchání spolu orestujeme, ke konci přidáme česnek, který krátce zarestujeme, aby nám zavoněl. Jemně osolíme (kapary a olivy jsou slané) a na závěr přidáme polovinu nakrájených rajčat. Po chvíli přilijeme víno, přistrouháme kůru z pomerančů a tekutinu svaříme na jednu třetinu.

Pomeranče odšťavníme, dáme do sklenice a osvěžíme se :).

Jakmile je tekutina v pekáči svařena na třetinu, vložíme zpět maso, 3 snítky tymiánu, 2 stonky petržele, bobkový list a nové koření. Přiklopíme poklicí a dáme do trouby. Po hodině přilijeme do pekáče hrnek vývaru, snížíme teplotu na 120 °C, přiklopíme poklicí, vrátíme do trouby a pečeme další 2,5 až 3 hodiny.

Ješte nakrajíme plocholistou petželku nahrubo, stáhneme lístky tymiánu ze stonku a dáme stranou. Papriky nakrájíme na centimetrové kostičky a brambory a žampiony na čtvrtinky, případně na šestinky. Jakmile je maso hotové, vyjmeme jej z pekáče a pekáč dáme na sporák. Vložíme brambory, papriku, žampiony a deset minut povaříme, poté přidáme olivy, kapary, zbytek rajčat, kůru z citronu a povaříme ještě 5 minut, vše pod pokličkou.

Lehce zchládlé maso zbavíme provázku a naporcujeme, dáme na plech a vrátíme do vypnuté teplé trouby. Když je zelenina hotova, vypneme sporák, přihodíme petržel s tymiánem, zakápneme olivovým olejem a pár kapkami citronové šťávy a můžeme servírovat.

David Bádonyi a Quentin Lefort Recept připravil David Bádonyi a Quentin Lefort, kuchaři našeho Bistra

Vyzkoušejte také

Sledujte nás, ať vás ostatní nepředběhnou.


Vyberte město:

Nahoru