Závin z mletého hovězího a červené řepy s čerstvým tymiánem
90 min. | Obtížnost Hodnocení - 2/5 | 8 porcí
150 g | Mleté hovězí maso |
1/2 ks | Středně velká červená řepa |
100 g | Balkánský sýr |
3 lžíce | Olivový olej |
1 ks | Žloutek |
pepř, kmín | |
5 větviček | Čerstvý tymián |
Těsto na štrúdl
400 g | Hladká mouka |
1 ks | Vejce |
150 g | Bílý jogurt |
1 špetka | Sůl |
Vlažná voda |
Nejprve pěkně ručně zpracujeme uvedené suroviny na pružné těsto (pouze když je tuhé, přidáme trochu vlažné vody) a necháme ho 20 minut odstát, aby se mohla mouka „napít“ a ingredience se spojily. Toto množství vystačí na dvě nohavice.
Mezitím si připravíme náplň. Mleté maso lehce opepříme (nesolíme, protože budeme později přidávat slaný sýr), vmícháme lístky z 5ti větviček čerstvého tymiánu a orestujeme na olivovém oleji. Syrovou červenou řepu nastrouháme nahrubo a slijeme přebytečnou šťávu. Přidáme k masu a chvíli opékáme, až se maso obarví do růžova. Po vychladnutí směs smícháme se strouhaným balkánským sýrem a stejným množstvím lístků čerstvého tymiánu, který jsme přidávali při restování masa. Pokud máte rádi náplň v závinu výraznou, její množství můžete i zdvojnásobit.
Těsto rozválíme opravdu dotenka na dvě placky, naplníme směsí a zabalíme stejným způsobem, jako když připravujeme jablečný závin. Nohavice přesuneme na vymaštěný plech nebo plech pokrytý pečícím papírem, potřeme žloutkem a posypeme kmínem. Poté pečeme přibližně 15 minut dozlatova v troubě vyhřáté na 180 stupňů.
Závin chutná skvěle teplý, podávaný se zakysanou smetanou.
Vyzkoušejte také
-
Chateaubriand s gratinovanými bramborami, pastinákem a Foie gras
120 min. | Obtížnost Hodnocení - 4/5
-
Tataráček
30 min. | Obtížnost Hodnocení - 2/5
-
Hovězí na houbách s bylinkovým tarhonitem
60 min. | Obtížnost Hodnocení - 3/5
-
Pečený hovězí krk na zelenině
240 min. | Obtížnost Hodnocení - 2/5
-
Španělský ptáček – retro klasika ve fitness úpravě
Nejméně 200 min. | Obtížnost Hodnocení - 3/5
-
Přes noc konfitovaná vyzrálá hovězí plec
540 min. | Obtížnost Hodnocení - 2/5
-
Burger z mixu hovězího a vepřového masa s celerovo-jablečným salátem a cibulovou marmeládou
90 min. | Obtížnost Hodnocení - 1/5
-
Vídeňský telecí guláš podle Florentýny
180 min. | Obtížnost Hodnocení - 3/5
-
Grilovaná loupaná plec jako roastbeef s domácími hranolky
30 min. | Obtížnost Hodnocení - 1/5