Závin z mletého hovězího a červené řepy s čerstvým tymiánem

90 min. | Obtížnost Hodnocení - 2/5 | 8 porcí

 

150 g Mleté hovězí maso
1/2 ks Středně velká červená řepa
100 g Balkánský sýr
3 lžíce Olivový olej
1 ks Žloutek
pepř, kmín
5 větviček Čerstvý tymián

Těsto na štrúdl

400 g Hladká mouka
 1 ks Vejce
 150 g Bílý jogurt
1 špetka Sůl
Vlažná voda

Nejprve pěkně ručně zpracujeme uvedené suroviny na pružné těsto (pouze když je tuhé, přidáme trochu vlažné vody) a necháme ho 20 minut odstát, aby se mohla mouka „napít“ a ingredience se spojily. Toto množství vystačí na dvě nohavice.

Mezitím si připravíme náplň. Mleté maso lehce opepříme (nesolíme, protože budeme později přidávat slaný sýr), vmícháme lístky z 5ti větviček čerstvého tymiánu a orestujeme na olivovém oleji. Syrovou červenou řepu nastrouháme nahrubo a slijeme přebytečnou šťávu. Přidáme k masu a chvíli opékáme, až se maso obarví do růžova. Po vychladnutí směs smícháme se strouhaným balkánským sýrem a stejným množstvím lístků čerstvého tymiánu, který jsme přidávali při restování masa. Pokud máte rádi náplň v závinu výraznou, její množství můžete i zdvojnásobit.

Těsto rozválíme opravdu dotenka na dvě placky, naplníme směsí a zabalíme stejným způsobem, jako když připravujeme jablečný závin. Nohavice přesuneme na vymaštěný plech nebo plech pokrytý pečícím papírem, potřeme žloutkem a posypeme kmínem. Poté pečeme přibližně 15 minut dozlatova v troubě vyhřáté na 180 stupňů.

Závin chutná skvěle teplý, podávaný se zakysanou smetanou.

Petra Bártová Recept připravila Petra Bártová, foodblogerka a redaktorka SexyMamas.cz

Vyzkoušejte také

Sledujte nás, ať vás ostatní nepředběhnou.


Vyberte město:

Nahoru