Dušené hovězí po provensálsku

240 min. | Obtížnost Hodnocení - 2/5 | 8 porcí

2 kg Hovězí přední (kližka, plec)
Marináda podle receptu níže
300 g Uzený bok
1 ks Cibule
2 lžíce Olivový olej
2 lžíce Hladká mouka
Sůl a pepř

Marináda na 2 kg masa:

5 stroužků Česnek
3 ks Mrkev
2 řapíky Řapíkatý celer
2 větší ks Cibule
1 (7 cm) proužek Sušená pomerančová kůra
3 snítky Hladkolistá petrželka
2 snítky Tymián
2 listy Bobkový list
1 lžička Saturejka
1/2 lžičky Mletý muškátový oříšek
12 rozdrcených kuliček Pepř
4 rozdrcené kuličky Jalovec
4 ks Hřebíček
2 lžíce Červený vinný ocet
750 ml Červené víno
Sůl a pepř

Nejprve si připravíme marinádu: česnek a mrkev nakrájíme na plátky, celer a cibuli nadrobno a vše smícháme v míse s dalšími ingrediencemi.

Maso nakrájíme na kostičky přibližně 5 cm velké a přelité připravenou marinádou je necháme přikryté v lednici odpočinout do druhého dne. Poté maso vyjmeme a zlehka osušíme v ubrousku. Marinádu přecedíme do nádoby a pevné kousky z ní odložíme stranou, budeme je ještě potřebovat.

V kastrolu rozehřejeme olej a krátce na něm orestujeme na kostičky nakrájený uzený bok a najemno nakrájenou cibuli. Pak přidáme kousky masa, lehce zaprášíme moukou a restujeme a mícháme přibližně 10 minut tak, aby se maso opeklo ze všech stran. Poté přidáme pevné kousky z marinády a pokračujeme s mícháním a opékáním po dobu 5 minut. Nakonec vlijeme marinádu, případně přidáme i horkou vodu či vývar tak, aby bylo maso se zeleninou ponořené.

V tuto chvíli můžeme hrnec přiklopit, zmírnit oheň a pomalu dusit přibližně 2 hodiny do změknutí (u vyzrálého masa je čas dušení kratší, než u čerstvého – to musíme dusit i déle než 3 hodiny).

Nakonec dochutíme solí a papřem a odstavíme z plamene. Po vychladnutí se objeví na povrchu tuková vrstva, kterou odstraníme – ideální je pustit se do jídla až po odležení v lednici a šetrném prohřátí druhý den.

Podáváme s vařenými těstovinami dochucenými vmíchaným máslem a nasekanou petrželkou nebo s bramborovou kaší zvýrazněnou česnekem a olivovým olejem. Tu připravíme tak, že uvaříme kilo brambor ve slupce, oloupeme je a propasírujeme. Na 4 lžících olivového oleje opečeme asi 1 minutu dva prolisované stroužky česneku, přidáme k nim brambory, lžičku dijonské hořčice a důkladně promícháme. Na silnějším plameni vše za občasného míchání opékáme asi 7 minut. Po odstavení z plamene dosolíme, opepříme a vmícháme 2 lžíce nakrájené petrželky.

Michal Hájek Recept připravil Michal Hájek, kuchař

Vyzkoušejte také

Sledujte nás, ať vás ostatní nepředběhnou.


Vyberte město:

Nahoru